Podróżować można na wiele sposobów. Można "wsiąć do pociągu byle jakiego", albo PKS-u; można polecieć samolotem na drugi koniec świata.
Podróżować można blisko i daleko. Można podróżować w wyobraźni, razem z bohaterami ulubionych książek; w pojedynkę albo w większej grupie.
Teraz trudno realizować swoje podróżnicze plany. Wiadomo, pandemia. Ale skoro my nie możemy iść do świata, możemy zaprosić świat do nas do domu. Bo podróże to nie tylko miejsca. To też (a może przede wszystkim?) ludzie, historia, kultura, smaki, zapachy.
W tym cyklu będziemy Was zachęcać do podróży kulinarnych. Dzięki jedzeniu możemy przenieść się do Azji, Afryki albo Ameryki Południowej. Gdzie tylko chcemy. Wystarczy się odważyć, otworzyć książkę kucharską, wyjąć pachnące przyprawy i zaprosić w tę niezwykłą podróż swoich bliskich. Bo jedzenie, wspólne przygotowywanie i spożywanie posiłków, pomaga budować więzi. Tak chociażby jest w Meksyku.
Potrawy, które tutaj proponujemy są łatwe do przyrządzenia; składają się z prostych, dostępnych produktów. I co najważniejsze, można je zrobić nawet z dziećmi. Wszystkie są też na dzieciach przetestowane ;)
Oprócz przepisu znajdziecie tu też garść informacji o kraju z którego danie pochodzi. Będzie więc przyjemnie i pożytecznie zarazem :)
Nie ma na co czekać. Ruszamy w drogę! :)